יום שבת, 1 באוקטובר 2016

זירת הריאליטי

כתבה עם ביקורת - הישרדות


הכתבה שנבחרה - http://goo.gl/G05ely

2.א. הקריאה המוצגת בקטע היא קריאה מדיינית. כפי שניתן לזהות בכתבה, כותבת המאמר, תמר קניספל מבינה ומציגה את אותם מסרים שניסו להעביר בפרק הראשון של תוכנית הישרדות, מנתחת אותם ומתנגדת אליהם. במילים אחרות, בנוסף להצגת המסרים הנורמטיביים העולים מצפיית התוכנית, תמר מציגה פרשנות של "לקרוא בין השורות" ולהבין למה בעצם קרו או תוכננו מסרים אלו. לפי צורת הדיבור שאיתה משתמשת תמר, אפשר להבין שהיא לא מסכימה עם כול המסרים ש"הושתלו" בתוך התוכנית וחושבת שחלקם שטחיים ומתנשאים.

ב. אוקסימורון הפלורליזם הממוסד - כותבת הקטע מציינת בתחילת המאמר שהפרק הראשון נפתח בהצגת האנשים הרגילים והצגת הסלבס. האנשים הרגילים בתוכנית מייצגים את רעיון הפלורליזם שהוא הצגת מעמדות מגוונות ואנשים שונים. הסלבס בתוכנית מייצגים את הפרדוקס של הפלורליזם שהוא בחירת אנשים בעלי סממנים ומעמדות דומות ובנוסף בחירתם עצמם מעמדם כדי לפרסם את התוכנית.

אוקסימורון ההכתרה - פעמים רבים בכתבתה של  תמר היא מציינת שהאנשים הרגילים מוצגים כמוחלשים ונחותים. על פי אוקסימורון ההכתרה, דבר זה נוצר כדי לייצג את אותם אנשים כפשוטים, אותטניים וכנציגי הפריפריה כדי כשיגיעו לגמר הסטטוס שלהם ישתנה ואולי יהפכו למנצח.


ניתוח תוכנית ריאליטי - הישרדות

א. תת-הז'אנר של תוכנית הריאליטי הישרדות הוא שעשועונים תחרותיים. לאורך כל הסדרה המתמודדים מתחרים אחד נגד השני כדי לזכות בפרס של המיליון שקל ובתואר "השורד האחרון". בנוסף לתחרות הבין אישית שקיימת לאורך כל הסדרה, בתחילת התחרות המתמודדים מחולקים לשבטים המתחרים זה בזה כדי לקדם את עצמם.

ב. לפי דעתי, התוכנית מקבלת אהדה רבה בקרב הצופים בגלל כמה סיבות עיקריות. ראשית, הסדרה מצולמת בחו''ל, כל עונה באי טרופי אחר עם נופים אקזוטיים ומיוחדים שמושכים את העיניים של הקהל. שנית, כמעט בכל פרק בסדרה קיימות לפחות משימה אחת, הדורשת מחשבה, כוח פיזי ומזל. הקהל אוהב לצפות בשורדים מתמודדים עם המשימות ורוצים לדעת מי ינצח בסופה של המשימה. לאחרונה, הישרדות הוא משחק חברתי שבו קיימות הדחות ובריתות דבר שהופך את הסדרה למלאה בקונפליקטים ומושך את הקהל.

ג. על פי גישת "השימושים והסיפוקים" מה שגורם לצופים לצפות בתוכנית היא:

  • צרכים אסקפיסטים - הסדרה מציגה מציאות אחרת לגמרי העוסקת בריבים, תככים ומשימות העוזרים לצופה לשכוח מהבעיות שלו ולהתרכז בבעיותיהם של השורדים.

  • צרכים חברתיים - בסדרה מוצגות אנשים מגוונים מכל מיני עדות, מקומות עיסוק ותחומי תחביבים שונים המגביר את הסיכוי לכך שהקהל יתחבר ללפחות דמות אחת מהשורדים.

  • צרכים קוגניטיביים - הקונספט של הסדרה הוא שהשורדים נשלחים על אי בודד, צוות הצילום מצלם אותם כל הזמן ולאחר העורכים מציגים סיכום של השבוע באי. הצרכים הקוגניטיביים באים לידי ביטוי בסדרה בכך שלקהל יש צורך מתמיד לדעת ולעקוב אחרי כל דבר הקורה על האי.

ד. הערכים שאותם מציגה התוכנית:

* תחרותיות ו"החזק שורד" - לאורך כל הסדרה מתקיימת תחרות בין אישית (ובחצי הראשון של הסדרה תחרות קבוצתית) בין המתמודדים ובסופה מוכרז המנצח שנקרא "השורד האחרון". בסדרה קיימים יחסי כוחות ברורים בין המתמודדים של מי חזק יותר, מי חכם יותר ודבר זה קובע אם המתמודד ינצח או לא.


* תככים, מזימות ואסטרטגיות - בדומה לערך "החזק שורד", פעמים רבות בסדרה קיימות כל מיני תכניות בין המתמודדים להדיח מתמודד אחר כדי להציל את עצמם ולקדם את עצמם בתחרות. בנוסף לכך, הסדרה מתעקשת לטעון כמה פעמים בסדרה שהדבר לגיטימי והכרחי למתמודד שרוצה להצליח בתוכנית. 


התייחסות אישית

בשנה האחרונה אני צפיתי בעונה האחרונה של הישרדות וגם בשנה שלפני כן. הסדרה היא הריאליטי היחידי שאני צופה בו למרות שלאחר למידה של הזירה, אני לא מתכוון לצפות בעונה הבאה שתבוא.

בתוכנית היו כמה דברים שמשכו אותי לעקוב אחרי התוכנית ולצפות בה. הדבר המרכזי ביותר הוא הקונספט של הסדרה. אהבתי את זה שקיימות משימות, הדחות והפתעות. במהלך הסדרה מראים את הקשים של המתמודדים עם חוסר מזון, חוסר שינה וגעגועים למשפחה. דבר נוסף שאהבתי בסדרה הוא שהסדרה מצולמת במקום לא שגרתי ומחוץ למקומות שרואים בדרך כלל בתכניות הריאליטי. 

למרות כל הסממנים המהנים של הסדרה קיימים מספר מאפיינים שליליים שהופכים את הסדרה ממהנה לפחות מעניינת. למשל, הצורך של המתמודדים להתעסק במזימות ובאסטרטגיות נגד מתמודדים אחרים בגלל יחסים חברתיים.
דוגמא נוספת לערך שלילי בסדרה הוא הפקה שמתערבת בתוכנית, מנסה לסכסך בין המתמודדים רק כדי שיוכלו לקבל יותר רייטינג ויותר צופים.

ולסיום, אפשר לזהות שכול המשחק ערוך ומתוסרט על ידי הפקת התוכנית, דבר שהופך את התוכנית מתכנית מציאות לתוכנית לא-כל-כך-מציאותית...

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה